Locul 1, Categoria „Frumusetea cerului in timpul noptii”
Fotografie de Stephane Vetter, TWAN
O aurora verde orbitoare incadreaza arcul Caii Lactee deasupra Jökulsárlón, cel mai mare lac glaciar din Islanda pe 10 martie. Fotografia este castigatoarea locului intai la editia a doua a Concursului international de fotografie a cerului si a pamantului, categoria „Frumusetea cerului in timpul noptii”.
Locul 2, Categoria „Frumusetea cerului in timpul noptii”
Fotografie de Alex Cherney, TWAN
Un copac pare ca se indoaie intr-o briza galactica, intr-o fotografie din Iulie 2010 a Caii Lactee facuta in Australia.
Sisteul nostru solar se situeaza intr-una din spiralele galaxiei, aproape de mijlocul centrului galactic. Studii recente arata ca inima prafuita a Caii Lactee adaposteste o gaura neagra masiva.
Sisteul nostru solar se situeaza intr-una din spiralele galaxiei, aproape de mijlocul centrului galactic. Studii recente arata ca inima prafuita a Caii Lactee adaposteste o gaura neagra masiva.
„Pozitia Caii Lactee in aceatsa imagine – asezata pe orizontala, deasupra orizontului – da sens ideii ca se afla mai presus de noi. Mergand spre orizont, si in loc sa alunecam pe marginea Pamantului, poti pasi in restul galaxiei”, spune membrul juriului Mike Simmons, presedinte a „Astronomi fara granite”, co fondator TWAN, si un editor de marca al revistei „Cer si telescop”.
„Aceasta legatura a Pamantului si cerului este de fapt destul de reala, dar nu intotdeauna atat de vizibila. Pamantul se afla in spatiu, iar noi calatorim prin galaxie, odată cu el. Ce imi place la aceasta fotografie este faptul ca imi arata un inteles referitor la statutul nostru de calatori in spatiu”, a declarat Simmons.
Locul 3, Categoria „Frumusetea cerului in timpul noptii”
Fotografie de Luc Perrot
O fotografie panoramica a insulei franceze Reunion din iulie 2010 reuseste sa captureze Calea Lactee deasupra unui vulcan activ – Piton de la Fournaise sau „varful furnalului”. Mica insula este asezata in Emisfera Sudica, in Oceanul Indian langa coasta Madagascarului.
Imaginea include si constelatia cunoscuta ca si Crucea Sudului in partea dreapta sus, precum si Norii mici si mari ai lui Magellan situati in partea de jos in dreapta. Acesti nori sunt de fapt galaxii pitice ce se comporta ca si satelitii Caii Lactee.
„In afara de experienta tehnica si un aparat DSLR cu lentile rapide, succesul imaginii este asigurat intotdeauna cand te afli la locul potrivit in momentul potrivit, si pentru a putea planui asa ceva e nevoie de anumite cunostinte de astronomie si multe ore de privit catre cer”, spune Tafreshi.
„Cele mai bune astro-fotografii ale atractiilor turistice vin din partea celor cu un interes mare si o experienta practica in astronomie”, a adaugat acesta.
„Cele mai bune astro-fotografii ale atractiilor turistice vin din partea celor cu un interes mare si o experienta practica in astronomie”, a adaugat acesta.
Locul 4, Categoria „Frumusetea cerului in timpul noptii”
Fotografie de Xiaohua, TWAN
Vazuta in Aprilie 2011, o poarta in Marele Zid Chinezesc „pare sa evoce nemurirea Caii Lactee de deasupra”, relateaza Simmons. Construit si reconstruit intre secolul al 5 lea i.H si secolul 17 d.H, Marele Zid este de fapt o retea vasta de structuri menita sa impiedice invadatorii straini. In ciuda longevitatii legendare, reperul mondial reprezinta o clipire din ochi in timpul cosmic.
„Calea Lactee a stat deasupra acestui loc, la fel ca in aceasta imagine, cu mult inainte sa se construiasca aceasta poarta, si va ramane in acelasi loc mult dupa ce aceasta poarta nu va mai exista”, spune Simmons.
Locul 5, Categoria „Frumusetea cerului in timpul noptii”
Fotografie de Grant Kaye
Stelele par sa se invarta de-a lungul Polului Nord intr-o fotografie facuta pe malul Lacului Mono din California, in Decembrie 2010.
Inconjurate de turnuri din calcar, apele bogate in minerale sunt casa multor specii de bacterii „extreme”, care pot supravietui in conditii ostile pentru alte forme de viata de pe Pamant – cum ar fi caldura mare si aciditate mare. Astfel lacul se comporta ca un laborator pentru oamenii de stiinta care studiaza formele de viata ce ar putea aparea pe lumi extraterestre.
„Cum ar arata cerul in timpul noptii de pe malul unui lac extraterestru sau de pe o luna a lui Jupiter sau a lui Saturn? In afara de planetele care s-ar plimba pe cer ar arata exact asa” spune Simmons.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu