duminică, 22 mai 2011

Intunecarea globala -Mai temuta decat incalzirea globala?

Intunecarea globala -Mai temuta decat incalzirea globala?


Intunecarea globala este un termen mai putin cunoscut decat incalzirea globala, dar asta nu inseamna ca este mai putin periculos. Fenomenul este creat de reducerea graduala a cantitatii de lumina care ajunge la suprafata Pamantului, observata de-a lungul catorva decade, de cand au inceput masuratorile sistematice in anii ’50. Se crede ca se datoreaza cresterii numarului de particule poluante (fum, praf etc) eliberate in atmosfera prin activitati umane. Efectul variaza de la o locatie la alta, dar global cantitatea de lumina care atinge suprafata Pamantului a scazut cu 4% intre 1960 si 1990. Intunecarea globala creeaza un efect de racire asupra Pamantului care ar fi putut masca partial efectul de sera si al incalzirii globale. Acest lucru il face deosebit de periculos.
Un video destul de lung , desoebit de interesant dar in acelas timp trist :

http://video.google.com/videoplay?docid=-1682863741742530245&hl=en#  Video cu subtitrare
Din cate am citit reiese ca efectul de intunecare globala este dat de topirea ghetii care reflecta razele solare.
Se crede ca intunecarea globala se datoreaza prezentei marite de particule de aerosoli din atmosfera cauzata de actiunile umane.Aerosoli si celalalte particole abosrb energia sorala si reflecta lumina soarelui inapoi in spatiu.Poluatia poate devenii nociva si pentru picaturile de ploaie.Picaturile de apa din nori pot devenii nuclee pentru particulele poluante.Poluatia crescuta cauzeaza mai multe particule si proportional cu aceasta creaza o ploaie cu nori mai multi si picaturi mai mici.Picaturile mai mici de ploaie fac norii mai reflectorizanti ,asa ca mai multa lumina este reflectata inapoi in spatiu ,iar foarte putina ajunge pe suprafata pamantului.In principiu , aceste picaturi de ploaie fac precipitatile la nivel mondial sa scada.
Da stiu , pare trist , chiar este ! Cu totii ne temem ca acest frumos paradis care il parazitam poate disparea, cu timpul, intr-o buna zi.Cu toti vorbim despre ecologie , dar toti mergem cu masinile , toti aruncam gunoaiele unde ne vine, foarte multi dintre noi isi arunca deseurile si gunoaiele in padure cand se duc sa faca un gratar , iar pun pariu ca nici unul dintre noi nu isi pune uleiul in recipiente speciale dupa ce gateste cu el ci toti il arunca in chiuveta.DESCHIDE OCHII ! IA ATITUDINE ! CU O FLOARE NU SE FACE PRIMIAVARA , DAR CU 2 DA !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu